Që kur njerëzit filluan të luanin lojëra kazino, shumë u përpoqën të zhvillonin strategji të ndryshme në mënyrë që të përpiqeshin të mposhtnin kazinonë. Por e vërteta është se nuk ka asnjë strategji që mund të garantojë 100% sukses. Kjo është thjesht sepse shumë nga lojërat bazohen në fat, prandaj quhen lojëra fati. Pavarësisht se sa shumë mbështeteni në matematikë ose statistika, ekziston gjithmonë ai faktor i “fatit” që është i pamundur të kontrollohet. Megjithatë, ajo që mund të bëni është të ndiqni një strategji që mund të rrisë shanset tuaja për sukses në këtë lojë. Një nga këto është strategjia Martingale.

Strategjia Martingale u përdor për herë të parë në Francë në shekullin e 19-të. Që në fillim modeli ishte i njëjtë, lojtari dyfishonte aksionet pas çdo humbjeje në mënyrë që fitorja e parë dhe më e mirë të mbulonte humbjet e mëparshme. Që atëherë, metoda është përdorur në ruletë dhe, në përgjithësi, në lojërat ku ka një bast çift-tek.

Martingale njihet si një metodë e rrezikshme, megjithëse nga pikëpamja teorike duket se mund t’i sigurojë lojtarit një fitim. Por ka një anë negative të kësaj teorie matematikore, domethënë “falimentimi i shpejtë”.

Strategjia Martingale

Si punon?

Ndër teoritë e shumta se si të investoni para dhe të bëni një fitim të madh, strategjia Martingale është një nga më të spikaturat, për shkak të formulës së saj unike, të saktë dhe hipotetike. Strategjia Martingale bazohet në një formulë matematikore që do të sigurojë përfitime të mëdha për lojtarin nëse ai ka kohë dhe para të mjaftueshme. Formula përdoret nga njerëzit që luajnë për para.

Me pak fjalë, strategjia Martingale rrit shanset për të marrë para në afat të gjatë duke dyfishuar bastin sa herë që humbni. Teorikisht, në një moment, duhet të keni mbrapsht bastin origjinal + fitimin. Megjithatë, teoria është vetëm teori, dhe në realitet, formula kërkon që ju të keni pasuri të pakufizuar.

Strategjia Martingale përdoret për bast të barabartë, d.m.th. baste me pagesë 1:1. Koncepti i këtij sistemi është mjaft i thjeshtë – vendosni një bast në një nga opsionet çift-shans. Pas çdo raundi që humbni, ju dyfishoni bastin tuaj dhe vazhdoni lojën derisa të fitoni një raund. Fitorja e parë do të mbulojë gjithçka që keni humbur deri tani. Për më tepër, ju do të merrni një fitim të barabartë me bastin tuaj origjinal.

Strategjia e Ruletës

Pra, nëse imagjinojmë që basti juaj fillestar ishte 1 €, përparimi do të shkojë si më poshtë:

1 – 2 – 4 – 8 – 16 – 32 – 64 – 128 – 256 – 512 – 1024 – 2048 – 4096 – 8192

Megjithatë, kjo funksionon në këtë mënyrë teorikisht, sepse në realitet ka shumë faktorë të tjerë që ndikojnë në rrjedhën e lojës dhe mund t’ju pengojnë të fitoni më shumë.

Strategjia Martingale në Ruletë

Strategjia Martingale u përdor për herë të parë në ruletë. Siç e përmendëm, funksionon kur përdoret edhe në baste. Pra, në ruletë, mund ta përdorni për të vënë bast në ngjyrë (e kuqe/e zezë); bast në çift/tek ose bast në të lartë/të ulët. Këto baste kanë pagimin më të ulët që është 1:1, por në të njëjtën kohë kanë shanset më të mëdha për të fituar prej 48.60% (Ruleta Evropiane). Tani, nuk duhet të vini bast vetëm në një nga këto baste gjatë lojës. Për shembull, mund të filloni të vini bast në ngjyrë, më pas të vini bast për të lartë/të ulët. Nuk ka rëndësi për sa kohë që është një bast i barabartë.

Kur filloni të përdorni strategjinë Martingale në ruletë, është më mirë të filloni me sasinë minimale të mundshme. Pra, ju rekomandojmë të shmangni tabelat që kanë minimumin e lartë nëse dëshironi të bastni me strategjinë Martingale.

Le të themi se filloni me 1 € bast në të zezë. Topi bie në një fushë të kuqe dhe ju humbisni 1 €. Basti tjetër që vendosni është 2 € në të zezë përsëri dhe humbni përsëri. Në këtë pikë ju keni humbur 3 €. Basti i tretë që vendosni është dyfishi i bastit të dytë, i cili është 4 € dhe ju provoni përsëri të zezën. Topi bie në të zezë dhe ju fitoni 4 €. Me këtë fitore, ju i mbuluat humbjet tuaja, 3 € që humbët, dhe bëtë një fitim prej 1 €, basti juaj origjinal. Pas fitores, ju ktheheni në bastin tuaj origjinal dhe filloni përsëri nga e para.

Në teori, koncepti me të vërtetë ka kuptim, edhe pse në terma afatgjatë, shanset do të jenë gjithmonë kundër lojtarit. Kjo është për shkak të avantazhit të shtëpisë që përfaqësohet nga zero jeshile.

Disavantazhet e Strategjisë Martingale

E kemi përmendur shumë herë se në teori, strategjia Martingale është perfekte. Megjithatë, përmendëm gjithashtu se ka shumë faktorë të tjerë që ndikojnë në rrjedhën e lojës.

Para së gjithash, është skaji i shtëpisë. Pavarësisht se çfarë bëni, shtëpia do të përfundojë gjithmonë fituese. Kur bëhet fjalë për ruletën, zeroja e gjelbër është armiku kryesor, që përfaqëson skajin e shtëpisë dhe i kthen shanset kundër jush.

Një gjë tjetër që mund të ndodhë gjithashtu është arritja e kufirit maksimal të basteve për atë tabelë. Nëse keni humbur shumë raunde radhazi, gjë që ju detyroi të dyfishoni bastet tuaja pa pushim, duke arritur përfundimisht kufirin maksimal për bastet në atë tryezë. Me arritjen e kufirit maksimal, nuk keni më mundësi të dyfishoni përsëri, duke mos mundur të mbuloni humbjet.

Të mbarosh shumë shpejt para është gjithashtu një nga anët negative të sistemit Martingale. Nëse arrini një varg raundesh humbjesh, duke dyfishuar çdo herë që humbni, mund të mbeteni pa para shumë shpejt dhe duhet të dorëzoheni përpara se të keni mundësinë të përpiqeni të rikuperoni humbjet.

Variacionet e strategjisë Martingale

Sistemi i Grand Martingale

Një nga variacionet e njohura të sistemit Martingale është Strategjia e Grand Martingale. Ky është si një variant i përforcuar i origjinalit pasi përveç dyfishimit të bastit pas çdo humbjeje, do t’ju duhet të shtoni një njësi më shumë. Kështu për shembull, ju vendosni një bast prej 1 € dhe humbisni, atëherë basti tjetër që duhet të bëni është 3 € në total nëse jeni duke përdorur Strategjinë Grand Martingale.

Më pas, përparimi do të shkojë si më poshtë:

1 – 3 – 7 – 15 – 31 – 63 – 127 – 255 – 511 etj.

Tani, të gjitha disavantazhet që përmendëm për sistemin Martingale, aplikohen edhe për variacionin. Por, pak më ndryshe. Sidomos për arritjen e kufirit të tabelës. Duke përdorur strategjinë Grand Martingale, ju do të arrini kufirin shumë më shpejt, pasi vini bast plus 1 çdo herë, kështu që dritarja e mundësive për të fituar dhe rikuperuar humbjet e mëparshme është më e shkurtër. Përveç kësaj, ju mund të mbeteni pa para edhe më shpejt.

Pra, ky variacion është me siguri shumë më i rrezikshëm, por nga ana tjetër, kur shënoni një fitore, ju fitoni më shumë sesa kur përdorni strategjinë Martingale.

Sistemi i trefishtë Martingale

Ky është variacioni më i rrezikshëm nga të gjithë, kështu që ne nuk e rekomandojmë nëse nuk jeni të sigurt që të rrezikoni dhe të humbni shumë. Siç sugjeron emri, me këtë variacion në vend që të dyfishoni bastin tuaj, ju e trefishoni bastin pas çdo humbjeje. Pra, nëse filloni bastet tuaja me 1 € dhe humbisni, basti juaj i ardhshëm duhet të jetë 3 €. Pas një humbjeje tjetër, bastet shkojnë deri në 9 €. Nëse nuk keni fat dhe keni 6 raunde të humbura, duke përdorur sistemin Triple Martingale do të humbni tashmë 243 €.

Triple Martingale është një sistem agresiv dhe rrezikoni të arrini kufirin e tabelës shumë shpejt ose të humbni fondet tuaja në disa raunde nëse fati nuk është në anën tuaj.

Sistemi i kundërt Martingale

Sistemi Reverse Martingale është një variant i kundërt i strategjisë Martingale. Nëse përdorni këtë strategji, ju dyfishoni bastin sa herë që fitoni dhe rifilloni sa herë që humbni. Në këtë mënyrë, lojtarët përfitojnë nga një seri fitoresh. Strategjia është më pak e rrezikshme sepse humbjet janë të kufizuara. Sa herë që filloni një përparim, rrezikoni vetëm bastin fillestar. Sa herë që dyfishoni bastin sepse keni fituar, ju në fakt përdorni fitimet nga raundi i mëparshëm.

Ka qasje të ndryshme që mund të përdorni. E sigurta është të kufizoni përparimin tuaj në tre fitore dhe më pas të rifilloni. Në këtë mënyrë, ju nuk keni fitime të mëdha, por keni një shans më të lartë për të lënë lojën me një fitim. Nga ana tjetër, ju keni agresionin gjithëpërfshirës, ku vazhdoni të dyfishoheni pas çdo fitoreje derisa të arrini kufirin e tabelës. Kjo qasje është e rrezikshme dhe ka më pak gjasa të ndodhë, por fitimet janë me siguri shumë më të mëdha.