Rrallëherë ka një person që nuk ka dëgjuar për një nga lojërat më të famshme të quajtur poker, dhe në të njëjtën kohë, rrallë ka një person që nuk ka luajtur të paktën një herë në jetën e tij. është një lojë që ndryshon pak nga lojërat e tjera të kazinosë, pasi nuk kërkon fat, por njohuri.

Ky tekst është një udhëzues për fillestarët në të cilin do të përshkruajmë hap pas hapi rregullat e pokerit, mënyrën e lojës, duart e pokerit dhe disa strategji të famshme për lojtarët.

Luaj me ekran të plotë

Shtyp “Esc” për të hequr ekranin e plotë

Historia e Pokerit

Besohet se pokeri filloi rreth shekullit të 10-të si një lojë domino-karte e luajtur nga perandori kinez. Megjithatë, të tjerë besojnë se ajo e ka origjinën nga loja persiane e quajtur “As Nas” rreth shekullit të 16-të. Shumë variacione u shfaqën gjatë viteve, por më e afërta me lojën e sotme të pokerit ishte ajo e quajtur Poque e luajtur për herë të parë në Amerikën Franceze në 1803. Më pas kolonët anglishtfolës e ndryshuan emrin në poker dhe e ndryshuan në lojë me 5 letra.

Pokeri fitoi popullaritetin e tij në fillim të shekullit të 20-të kur u shndërrua në një aktivitet të luajtur nga një grup i vogël burrash, por më pas u bë edhe më tërheqës dhe të gjithë filluan ta luanin atë. Me kalimin e kohës, njerëzit filluan të organizojnë turne me fitime të mëdha miliona dollarësh për më të mirët.

Sot, ka shumë variante të lojës, duke përfshirë tërheqjen me pesë letra, stud me shtatë letra dhe pokerin më të popullarizuar së fundmi në Texas Hold’em.

Pokerit - Royal Flush
poker casino game

Si të luani Poker

Me kalimin e viteve, u shfaqën shumë variante pokeri, të gjitha duke pasur ndonjë ndryshim ose veçori shtesë, ose rregulla të ndryshme. Megjithatë, loja bazë, e cila është pjesë e të gjitha atyre varianteve është e njëjtë. Qëllimi është të kemi dorën më të mirë fituese të mundshme. Nuk ju duhet fat, por njohuri për lojën dhe strategjinë. Me pak fjalë, loja fillon me një lojtar që bën një bast dhe lojtarët e tjerë e ndjekin. Tregtari shpërndan letrat e përbashkëta, qofshin 3+1+1 ose 3+2 dhe shpërndan letrat e lojtarëve.

Rregullat e Pokerit

Duke qenë se pokeri nuk është një lojë ku mund të mbështeteni te fati, është e domosdoshme të mësoni rregullat përpara se të filloni të luani. Çdo variant ka disa rregulla të caktuara shtesë të shtuara, megjithatë, rregullat bazë mbeten gjithmonë të njëjta.

Vlerat e dorës

Ky është rregulli i parë i pokerit. Për të luajtur, duhet të dini se cilat janë vlerat e dorës fituese, cila është më e mira, d.m.th e renditur më e larta dhe cila është më e ulëta.

Royal Flush – Kjo është dora më e lartë dhe është e pamposhtur. Ai përbëhet nga Ace, King, Queen, Jack dhe Ten të gjithë me të njëjtin kostum.

Straight Flush – Përbëhet nga pesë letra në rend të njëpasnjëshëm, të gjitha në të njëjtin kostum. Nëse dy lojtarë kanë një flush të drejtpërdrejtë, fituesi është ai me kartën më të lartë.

Four of Kind – Përbëhet nga katër letra me vlerë “të barabartë”. Nëse dy lojtarë kanë katër të një lloji, fituesi është ai me kartën me vlerë më të madhe.

Full House – përbëhet nga tre letra me vlerë të njëjtë plus dy të tjera, që janë gjithashtu me të njëjtën vlerë, 3+2.

Flush – Përbëhet nga pesë letra të të njëjtit kostum, por mund të jetë në një renditje të ndryshme, jo të njëpasnjëshme.

Straight – Përbëhet nga pesë letra në rend të njëpasnjëshëm, por jo me të njëjtin kostum.

Three of a Kind – Tre letra me të njëjtën vlerë.

Two Pairs – Përbëhet nga dy letra me vlerë të njëjtë plus dy karta të tjera me të njëjtën vlerë, 2+2.

Pair– Dy letra me të njëjtën vlerë

High Card – Kartë e lartë është kur një lojtar ka pesë letra me ngjyra dhe vlera të ndryshme. Nëse asnjë lojtar nuk ka asnjë nga kombinimet e sipërpërmendura, fituesi është lojtari që ka kartën më të lartë. Karta më e lartë nga të gjitha është Ace.


Rregullat e Pokerit
Poker hands

Kartat Flop, Turn dhe River

Një tjetër gjë e rëndësishme për t’u ditur është se ka pesë letra të përbashkëta, të shpërndara në mes, me fytyrë lart, në mënyrë që secili lojtar t’i shohë ato. Ata nuk i përkasin vetëm një lojtari dhe secili lojtar mund të përdorë çdo tre prej tyre për të bërë dorën e tij më të mirë me pesë letra.

Tre letrat e para të komunitetit quhen flop. Ato shpërndahen pas raundit të parë të basteve.

Pas flopit, është radha e lojtarëve që ose të palosin, të bastojnë ose të kontrollojnë. Pas kësaj, tregtari shpërndan një kartë tjetër, e cila është letra e katërt e përbashkët dhe quhet turn.

Pastaj, edhe një herë lojtarët zgjedhin se si të vazhdojnë, dhe së fundi, letra e fundit e përbashkët që tregtari tregon është letra e pestë, e quajtur river.

Opsionet e lojtarëve

Në çdo moment, lojtari mund të zgjedhë një nga opsionet e mëposhtme:

Fold – Nëse një lojtar vendos të mos vazhdojë të luajë atë dorë. Lojtari humbet bastet e bëra deri më tani, megjithatë, nuk është i detyruar të vazhdojë të bastojë gjatë asaj dore.

Call – Nëse dikush para jush vendosi të vërë bast më shumë, për të rritur bastin aktual, çdo lojtar mund të “thirrojë” që do të thotë të barazojë shumën e vënë bast nga lojtari që ka ngritur.

Rise– Nëse një lojtar ka një dorë të mirë, mund të rrisë bastin fillestar dhe të presë që lojtarët e tjerë të barazojnë shumën e tij në mënyrë që të vazhdojë të luajë.

Check – nëse asnjë lojtar nuk e ngriti bastin dhe ju, si lojtar, nuk dëshironi të rritni gjithashtu, thjesht mund të zgjidhni “kontrollo” dhe lojtari tjetër merr një kthesë.

Variantet e Pokerit

Llojet e ndryshme të lojërave të pokerit që u shfaqën që kur u shpik për herë të parë, mund të kategorizohen në katër kategori kryesore: Straight Poker, Draw Poker, Community Card Poker dhe Stud Poker.

Straight Poker është varianti më i vjetër i pokerit. Lojtarëve u shpërndahen pesë letra me fytyrë poshtë. Bastet zhvillohen në një raund dhe lojtarët mund të rrisin ose ri-rrisin shumën në bastin e një lojtari tjetër.

Draw Poker është një lloj pokeri që fillon kur secilit lojtar i shpërndahen pesë letra me fytyrë poshtë. Pas raundit fillestar të basteve, lojtarët lejohen të heqin letrat që nuk u duhen dhe të tërheqin letra të reja.

Community Card Poker është varianti më i popullarizuar sot. Në këtë variant, lojtarëve u shpërndahen dy letra dhe atyre u duhen pesë për të pasur dorën fituese. Për të mbledhur të gjithë dorën, letrat “komunitare” shpërndahen me fytyrë lart. Ato kombinohen me letra në duar dhe kështu bashkohet një dorë e plotë dhe fiton më i miri. Texas Hold’em poker është loja më e famshme e pokerit me letra në komunitet dhe ju mund ta luani atë në çdo kazino.

Stud Poker është një lojë ku lojtarëve u shpërndahen letra në mënyrë alternative. Në fillim ato janë me fytyrë poshtë dhe vetëm në raundet në vijim zbulohen. Ky lloj pokeri luhet në raunde të shumta dhe bastet vendosen pas çdo raundi. Seven Card Stud është loja më e popullarizuar me stud, në të cilën lojtarëve u shpërndahen nga shtatë letra secili, me synimin për të bashkuar pesë të parat.

Luaj Pokerit

Lojërat më të njohura të pokerit

Duke qenë se ka shumë variante të kësaj loje të njohur, ne do të përmendim disa që luhen më shumë. Variantet më të njohura të pokerit janë Casino Hold’em dhe Texas Hold’em.

Texas Hold’em

Ky është varianti më i popullarizuar dhe më i luajturi i pokerit, ku luani kundër lojtarëve të tjerë. Numri i lojtarëve është nga dy deri në dhjetë. Qëllimi është sigurisht që të kemi dorën më të lartë fituese. Texas Hold’em poker është një lojë pokeri me letra në komunitet, që do të thotë se lojtari merr dy letra dhe duhet t’i kombinojë ato me tre nga pesë letrat e komunitetit në mënyrë që të bëjë dorën më të mirë. Duke qenë se është varianti më i luajtur, ne përgatitëm një artikull të veçantë me gjithçka që duhet të dini përpara se të luani poker Texas Hold’em.

Kazino Hold’em

Pokeri i Casino Hold’em është në fakt shumë i ngjashëm me Texas Hold’em kur bëhet fjalë për rregullat dhe letrat e shpërndara. Megjithatë, ka një ndryshim shumë të madh për sa i përket lojtarëve. Ndërsa në Texas Hold’em ju luani kundër lojtarëve të tjerë, në Casino Hold’em luani kundër shpëndarësit, pra kundër shtëpisë. Ky variant është shumë më i mirë për fillestarët derisa ata të mësojnë të gjitha rregullat pasi në këtë lojë nuk do të keni nevojë të dilni nga një dorë e keqe. Mund të lexoni më shumë rreth pokerit Casino Hold’em në faqen tonë të veçantë.

Poker Omaha

Pokeri Omaha është një variant i pokerit me letra të komunitetit, i ngjashëm me Texas Hold’em. Dallimi kryesor midis pokerit Omaha dhe pokerit Texas Hold’em është numri i letrave të ndara. Në pokerin Omaha, në vend të dy letrave, lojtari merr katër letra. Pra, praktikisht, do të keni gjithsej nëntë letra për të bërë dorën më të mirë (pesë letra të komunitetit dhe katër lojtarë). Por, ju duhet të përdorni vetëm dy nga katër letrat tuaja për t’i kombinuar me letrat e komunitetit në mënyrë që të krijoni dorën fituese. Pra, imagjinoni të merrni katër as, që është një dorë e shkëlqyer, por nuk mund t’i përdorni të katër, vetëm dy. Kjo është pak zhgënjyese nëse ju jepet një dorë e mirë, por gjithashtu hap shumë më tepër mundësi nëse nuk ju jepet mirë në fillim.

Poker me shtatë letra

Seven-Card Stud Poker, siç sugjeron edhe emri, i përket variantit të pokerit stud. Ky variant mund të luhet me dy deri në tetë lojtarë, dhe ndryshimi kryesor midis Omaha ose Texas Hold’em dhe Seven-Card Stud Poker është se nuk ka flop dhe nuk ka letra të komunitetit. Në vend të kësaj, çdo lojtar merr shtatë letra gjithsej, të shpërndara një nga një. Tre letrat e para shpërndahen me fytyrë poshtë dhe katër letrat e tjera janë përballë. Lojtari duhet të zgjedhë kombinimin e tij më të mirë me pesë letra. Është shumë e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje letrave të kundërshtarëve. Në këtë mënyrë, ju mund të keni një vlerësim se çfarë të prisni apo jo.

Video Poker

Video poker është një lojë që është disi një kombinim i automateve dhe pokerit. Në këtë lojë, ju luani në një makinë të ngjashme me automatet, jo në një tavolinë si variantet e tjera. Një tjetër ndryshim është se ju nuk bëni kundër njerëzve të tjerë, por kundër makinës. Pagesat janë fikse, që do të thotë se çdo makinë video pokeri do t’ju tregojë një tabelë me pagesat për çdo dorë fituese. Kur zgjidhni një video poker, kushtojini vëmendje pagesave. Sa më i lartë të jetë numri i kombinimeve fituese, aq më të ulëta janë fitimet. Sa më i vogël të jetë numri i kombinimeve fituese, edhe pse rrallë mund të fitoni, por do të jetë gjithmonë një sasi e madhe.

Pokerit

Këshilla për lojtarët e pokerit

Merrni vendime racionale
Kjo vlen për gjithçka që lidhet me pokerin, dmth zgjedhjen e lojërave, lëvizjes, basteve etj. Nëse lejoni që vendimet tuaja të bazohen në emocione, do të pendoheni me kohë.

Të menduarit pozitiv
Nëse dëshironi të jeni fitues, duhet të jeni të sigurt se jeni të aftë për këtë. Mendimi pozitiv është shumë i rëndësishëm për lojtarët e pokerit.

Luaj vetëm me letra të mira
Cilësia e letrave fillestare është e një rëndësie të madhe, pavarësisht nga lloji i pokerit që luani. Para flopit, luani vetëm me letra vërtet të mira.

Bëhu agresive, por edhe selektive
Lojë agresive do të thotë të përfitoni sa më shumë nga letrat tuaja. Agresiviteti do të thotë të maksimizoni fitimet nëse keni një dorë të mirë. Selektiviteti do të thotë të njohësh mundësinë më të mirë dhe të dish kur të jesh agresiv dhe kur të tërhiqesh.

Identifikoni mundësitë dhe shfrytëzoni ato
Njohja e mundësive të pokerit është një nga aftësitë më të mira që mund të keni. Pjesa më e madhe e lojës është matematikë, por nuk është aspak e ndërlikuar.

Bëhuni të paparashikueshëm
Ndryshoni stilin e lojës. Nëse doni një fitore të madhe, mos vini gjithmonë bast kur keni letra të mira. Loja juaj do të bëhet e parashikueshme dhe kundërshtarët e zgjuar do të dinë të përfitojnë prej saj.

Përmirësoni lojën tuaj
Leximi i librave ose artikujve si ky mund të ndihmojë, si dhe stërvitja me miqtë. Faqet e shkëlqyera të pokerit shpesh ofrojnë shkolla të shkëlqyera dhe këshilla për pokerin. Ju vazhdoni të përpiqeni vazhdimisht të merrni njohuri të reja, mos mendoni kurrë se dini gjithçka.

Mësoni nga gabimet
Siç kemi shkruar tashmë, të gjithë bëjnë gabime. Dallimi është se lojtarët e mëdhenj dinë të mësojnë nga gabimet e tyre.

Bëhuni gjithmonë të kujdesshëm
Nëse dëshironi të fitoni, duhet t’u kushtoni vëmendje lojtarëve të tjerë në tavolinë. Mundohuni të gjeni diçka të dukshme tek kundërshtari juaj. Shikoni kundërshtarët tuaj.

Bëhuni fleksibël dhe universal
Kjo është një nga këshillat më të mira të pokerit. Nëse dëshironi të bëheni një lojtar i madh pokeri, duhet të shfrytëzoni çdo mundësi për të bërë një fitim. Mos e kufizoni veten vetëm në një lloj pokeri pasi lojtarët e pokerit në botë janë po aq të mirë si në Omaha ashtu edhe në Seven Card Stud.