Kur thoni kazino, duhet të mendoni menjëherë për Blackjack. Blackjack është një lojë kazino shumë e njohur, që quhet edhe Twenty One (Njëzet e Një). Një nga veçoritë e tij më tërheqëse është se është e lehtë për t’u luajtur dhe mund të luhet nga kushdo që di të numërojë deri në 21. Megjithatë, përpara se të filloni një aventurë Blackjack, do të ishte mirë të lexoni këtë artikull. Këtu do të përshkruajmë se ku është më mirë të luash Blackjack dhe cili është thelbi i lojës.

Historia e Blackjack

Loja Blackjack u bë e njohur gjatë Luftës së Parë Botërore, megjithatë, ajo filloi shumë më parë. Ende ka debate për origjinën e tij, por konsiderohet se e ka origjinën rreth viteve 1700 në Francë me emrin “Vingt-et-un” ose Njëzet e një. Popullariteti i lojës u përhap në Amerikë rreth shekullit të 18-të me ndihmën e kolonistëve francezë.

Një tjetër teori është se loja u shpik nga romakët dhe luhej me blloqe druri me numra të pikturuar mbi to. Megjithatë, kjo teori nuk u vërtetua kurrë.

Blackjack
Blackjack

Si të luani blackjack

Edhe një lojtar jo i apasionuar i kazinosë di si të luajë Blackjack. Nuk kërkon shumë kohë për të mësuar rregullat e thjeshta bazë dhe mundeni, edhe para se t’i mësoni ato, të filloni të luani në një nga tavolinat e Blackjack. Këtu do të shpjegojmë se si të luajmë.

Në Blackjack, kartat me numrat nga 1 deri në 9 kanë të njëjtën vlerë me numrat e shkruar në to, që do të thotë se për shembull tetë numërohen si 8 dhe katër si 4. Kartat me “foto” (mbret, mbretëreshë, jack) numërohen si 10, ndërsa një ACE llogaritet si 1 ose 11 në varësi të asaj që ju përshtatet më mirë në kombinim me letrat tuaja të tjera.

Loja luhet me një kuvertë me 52 letra. Në rast se po luani drejtpërdrejt, do të ketë më shumë kuverta. Për të fituar lojën, ju duhet të keni një shumë afër 21 pa kaluar mbi 21. Në fillim shpërndahen dy letra dhe më pas mund të zgjidhni të merrni letra shtesë, një nga një, derisa të vendosni të ndaloni ose nëse humbni duke kaluar mbi 21. Nëse kaloni 21, atëherë e humbni bastin dhe shpërndarësi mbledh paratë tuaja.

Gjëja më interesante në këtë lojë është se lojtari vendos nëse do të fitojë apo të humbasë. Avantazhi i kazinosë mund të reduktohet nëse lojtari ka aftësinë të numërojë letra ose të përdorë lloje të ndryshme strategjish. Kjo është një nga arsyet kryesore për popullaritetin e kësaj loje.

Variantet e Blackjack

Si çdo lojë, blackjack ka shumë variante të ndryshme të krijuara gjatë viteve. Dallimi kryesor midis këtyre varianteve është se si shpërndahen letrat për shpërndarësin. Ne do të përmendim disa që janë më të njohurat në ditët e sotme.

Blackjack Amerikan

Blackjack amerikan, ose siç quhet ndonjëherë blackjack klasik, ka rregulla më fleksibël dhe ndoshta e pengon lojtarin nga humbje të mëtejshme. Shpërndarësit i shpërndahen dy letra, njësoj si lojtarit, megjithatë, njëra nga letrat e shpërndarësit është me fytyrë lart dhe tjetra me fytyrë poshtë. Ajo që është me fytyrë poshtë quhet “karta e vrimës”. Shpërndarësi mund të kontrollojë kartën me fytyrë poshtë nëse mendon se ekziston mundësia e një blackjack, në varësi të kartës me fytyrë lart. Nëse shpërndarësi merr një blackjack, mbledh fitimet dhe i kursen paratë lojtarit në rast se lojtari vendos të dyfishojë gjatë lojës. Pra, në këtë lojë, lojtari mund të humbasë vetëm bastin e tij fillestar, bazuar në dorën e shpërndarësit. Blackjack natyral paguan 3:2.

Blackjack Evropian

Blackjack evropian konsiderohet si loja bazë nga e cila dolën variantet e tjera. Në blackjack-un evropian, nuk ka asnjë “kartë vrime”. Shpërndarësit i jepet vetëm një kartë në fillim të lojës, ndryshe nga blackjack amerikan. Karta e dytë shpërndahet vetëm pasi lojtari të ketë marrë një vendim se si të luajë më tej. Meqenëse lojtari nuk mund ta dijë nëse shpërndarësi ka një blackjack derisa dora e tij të përfundojë, ekziston mundësia të humbasë më shumë se basti fillestar, nëse lojtari vendos të dyfishojë bastin e tij ose të ndahet. Pagesa për një blackjack natyral është e njëjtë si në versionin amerikan, 3:2.

Blackjack me ekspozim të dyfishtë

Ky variant është ndoshta më i përshtatshmi për lojtarin. Shpërndarësit i shpërndahen dy letra, dhe të dyja letrat janë përballë, kështu që lojtari mund të vendosë menjëherë nëse do të luajë më tej apo jo. Përveç këtij ndryshimi, disa rregulla shtesë favorizojnë kazinotë për të kompensuar avantazhin e lojtarit për njohjen e të dy kartave të shpërndarësit. Për shembull, tregtari fiton në të gjitha barazimet, përveç kur lojtari ka një blackjack natyral. Gjithashtu, pagesa në Double Exposure Blackjack, është 1 me 1, ndryshe nga versionet e tjera që përmendëm.

Ndërprerës Blackjack

Një tjetër variant i njohur i blackjack-ut është çelësi i blackjack-ut. Në këtë lojë, lojtari duhet të luajë me dy duar. Kjo do të thotë që lojtari vendos dy baste të barabarta në fillim. Secilës dorë i shpërndahen dy letra, me fytyrë lart dhe shpërndarësi ka një kartë vrima. Në këtë version, lojtari ka mundësinë të ndërrojë kartën e dytë të secilës dorë me një kartë nga dora tjetër. Rregullat për këtë variant janë pothuajse të njëjta, me disa të tjera të futura. Për shembull, nëse tregtari bie saktësisht me 22, të gjitha bastet e mbetura në lojë shtyhen. Përveç nëse sigurisht, ju keni një blackjack që është një fitore kundër shpërndarësit.

Lëvizjet e Blackjack

Pasi të kuptoni rregullat bazë të blackjack-ut, gjëja tjetër është të dini se çfarë lloje lëvizjesh ekzistojnë. Kur luani lojën, keni opsionet tuaja nëse mendoni se blackjack është një kartë larg, ose thjesht dëshironi të hiqni dorë, mund të zgjidhni disa nga lëvizjet e mëposhtme:

Stand: Kjo është kur lojtari vendos që letrat që ka janë të pranueshme për të. Mund të jetë në fillim, kur i ndahen dy letra, ose pasi atij i kërkohet më shumë letra shtesë.

Hit: zgjidhni letra shtesë për një shans për të marrë blackjack. Shpërndarësi do t’ju shpërndajë më shumë letra derisa të dështosh ( mbi 21) ose të vendosni të qëndroni në këmbë.

Double Down: Ju mund të dyfishoni bastin tuaj fillestar nëse keni një dorë të fortë, por ju duhet të tërheqni një kartë më shumë. rregulli në dyfishimin është që ju mund të merrni vetëm një kartë më shumë dhe më pas të qëndroni në këmbë.

Ndarje: nëse ju shpërndahen një palë, d.m.th. dy letra me të njëjtën vlerë ose letra të fytyrës, mund të vendosni t’i ndani ato në dy duar të veçanta. Ju vendosni një bast të dytë dhe mund të luani dy duar të veçanta.

Dorëzohu: Nëse nuk ju pëlqen dora juaj fillestare, ose shihni se shpërndarësi ka një dorë të fortë fillestare, mund të zgjidhni të dorëzoheni dhe të ktheni gjysmën e bastit tuaj.

Sigurimi: Lojtari mund të zgjedhë sigurimin vetëm kur karta e drejtuar nga shpërndarësi është Ace. Nëse zgjidhni sigurimin, ju e siguroni bastin tuaj kundër blackjack-ut të shpërndarësit. Pastaj, nëse shpërndarësi merr një blackjack, ju do të merrni mbrapsht depozitën tuaj. Nëse shpërndarësi nuk ka një dorë blackjack, atëherë ju humbni bastin tuaj të sigurimit.

Luaj Blackjack
Blackjack

Strategjitë e Blackjack

Blackjack është një lojë popullore në të cilën kazino në përgjithësi ka përparësi. Por me ndihmën e metodave të caktuara, ju mund t’i ktheni ato në avantazhin tuaj. Strategjitë e blackjack-ut ndryshojnë nga ato themelore në ato të avancuara, kështu që pasi një lojtar të përsosë atë bazë, mund të kalojë në metoda më të avancuara.

Strategjia bazë

Gjëja e rëndësishme për të kuptuar është se blackjack është një lojë e vendimeve të lojtarit. Pra, strategjia bazë është vetëm t’ju ndihmojë të merrni vendimin më të mirë të mundshëm në mënyrë që të maksimizoni shanset tuaja për të fituar dhe të minimizoni humbjet tuaja. Strategjia bazë është ajo me të cilën duhet të fillojë një lojtar i ri. Është një metodë e provuar matematikisht që ju jep përparësinë më të mirë kur luani. Në varësi të letrave të lojtarit dhe kartës së shpërndarësi, ju ndihmon të vendosni se çfarë të bëni më pas. Në tabelën e mëposhtme mund të shihni saktësisht se si duhet të luani në mënyrë optimale, në mënyrë që të mos përfundoni me zorrët dhe të humbni gjithçka në planin afatgjatë.

Strategjia bazike e BLACKJACK
Strategjia bazike e BLACKJACK

Kartat e numërimit

Ka shumë metoda për të fituar një avantazh në blackjack, dhe njëra prej tyre është numërimi i letrave. Numërimi i letrave në blackjack mund të jetë shumë i rëndësishëm për lojën tuaj sepse rrit mundësinë tuaj për të fituar. Në blackjack, si në lojërat e tjera, kazinoja ka një avantazh ndaj jush, por nëse përfshini numërimin e letrave në lojën tuaj, jo vetëm që mund të zvogëloni avantazhin e kazinosë, por gjithashtu keni një shans për të fituar para.

Numërimi i kartave Blackjack vjen në disa forma, nga metodat e thjeshta në ato të avancuara. Për ata që janë të rinj në numërimin e letrave, mjafton një metodë e thjeshtë. Pasi një lojtar të ketë përsosur një metodë të thjeshtë, ai mund të kalojë në metoda më të avancuara. Një mënyrë e thjeshtë për të testuar aftësitë tuaja është të luani blackjack online. Ju nuk jeni të kufizuar në kohë dhe nuk jeni nën mbikëqyrjen e një kazinoje. Si fillim, ju mund t’i shkruani rezultatet në letër ndërsa luani blackjack online, por vetëm për qëllime mësimore.

Sistem i thjeshtë numërimi Hi-Lo

Kjo është një teknikë për fillestarët, që nuk do të thotë se nuk është e mirë. E gjithë ideja e këtij sistemi është të numërohet çdo kartë dhe t’i caktohet një vlerë. Në këtë mënyrë, lojtari do të dijë se cilat letra kanë mbetur në kuvertë, të larta apo të ulëta.

Vlera e kartave
2 – 3 – 4 – 5 – 6 +1
7 – 8 – 9 0
10 – J – Q – K – A -1

Siç mund ta shihni në tabelën e mësipërme, letrave më të vogla 2-3-4-5-6 u jepet një vlerë +1. Letrave të mesme, 7-8-9 u jepet një vlerë zero, dhe letrave të fytyrës, ose letrave të mëdha, 10-J-Q-K-A u jepet të gjitha një vlerë -1.

Pas një kohe, do të keni një pamje të qartë të llojeve të kartave të mbetura në kuvertë. Nëse numri juaj është i lartë, kjo do të thotë se ka më shumë letra të mëdha në kuvertë, gjë që është një avantazh për lojtarin, pasi mundësia që shpërndarësi të dështon në letrën tjetër është më e lartë. Nëse numri është i ulët, është një avantazh për kazinonë. Me këtë pasqyrë, ju mund të rrisni aksionet tuaja në kohën e duhur.

Strategjia Martingale

Strategjia Martingale është një sistem më i avancuar dhe zakonisht është i mirë për lojtarët që duan të fitojnë para të mëdha, por në të njëjtën kohë, ata gjithashtu mund të përballojnë humbjen e parave të mëdha.

Me Strategjinë Martingale, ju duhet të dyfishoni bastin tuaj sa herë që humbni. Kur ju merrni atë një fitore, ju në të vërtetë mbuloni humbjet tuaja dhe fitoni disa. Është shumë e rëndësishme të vendosni kufirin tuaj, në mënyrë që të mos humbni më shumë sesa mund të vini bast. Mënyra më e mirë për ta përdorur është të luani baste të shpejta, seanca të shpejta dhe të largoheni ndërsa jeni përpara.

Këshilla për të luajtur Blackjack

  • i strategjisë bazë është këshilla më e mirë që mund të merrni. Mos bëni baste bazuar në “intuitën tuaj”, por mësoni se si të luani më mirë duart tuaja duke ndjekur strategjinë bazë.
  • Vendosja e një buxheti është një tjetër gjë e rëndësishme. Sigurohuni që të vendosni se sa jeni të gatshëm të shpenzoni, dhe jo një qindarkë më shumë. Përndryshe, ju thjesht rrezikoni të humbni shumë më tepër.
  • Luaj lojërat blackjack që paguajnë plot 3:2. Asnjëherë mos luani një lojë që paguan 6:5, për shembull, pasi skaji i shtëpisë është shumë më i lartë në terma afatgjatë.
  • Mos përdorni sigurim shumë shpesh. Është një bast i keq, duke marrë parasysh që ka një shans 30.8% që shpërndarësi të marrë blackjack. Nëse jeni lojtar i numërimit të letrave, atëherë sigurimi është një opsion i mirë në disa raste.
  • Asnjëherë mos hyni brenda. Në vend të kësaj, lini pak para që të mund të dyfishoni ose të ndani dorën.
  • Zgjidhni një kazino online që ofron dhe përfshin lojra tavoline me bonus më të mirë.

Për të përmbledhur

Blackjack është një lojë që të gjithë mund ta luajnë. Nëse thjesht dëshironi të luani për argëtim dhe të përdorni fatin tuaj, ose dëshironi vërtet të mësoni litarët dhe të bëheni ekspert. Cilado qoftë zgjedhja juaj, mund të lexoni informacionin e mësipërm dhe të merrni një vendim.

Për më tepër, kur regjistroheni për një kazino online me siguri do të kërkoni një që ka një ofertë të mirë bonus mirëseardhjeje. Sigurohuni që të zbuloni nëse blackjack-u përfshihet në kërkesën e bastit në mënyrë që të mund ta tërhiqni atë bonus. Për këtë, rekomandimi ynë është kazinoja Betwinner. Mund të lexoni më shumë rreth tij dhe të merrni kodin e bonusit të kazinosë Betwinner në faqen tonë të rishikimit të kazinosë Betwinner.