Ruleta është një nga lojërat më të famshme dhe më të njohura të kazinosë, dhe jo pa arsye. Eksitimi që përjetoni kur topi “kërcen” midis numrave 0 deri në 36 është i madh.

Ruleta është një zgjedhje e mirë për shkak të rregullave të saj të thjeshta dhe dizajnit klasik. Të gjithë mund të bashkohen dhe të mësojnë se si të luajnë, sepse nuk ka asnjë mënyrë për të bërë diçka të gabuar. Ju thjesht zgjidhni bastin tuaj, klikoni për të filluar ruletën dhe prisni të shihni nëse jeni fituesi me fat. Nëse zgjidhni ruletën franceze, do të keni një avantazh për shkak të rregullit La Partage që do të thotë se gjysma e bastit tuaj kthehet nëse rezultati është 0.

Për të marrë përvojën më të mirë të ruletës online këtu mund të lexoni se ku është më mirë të luani, cilat janë rregullat dhe disa strategji që mund të përdorni.

Ruletës

Historia e Ruletës

Historia e ruletit është e diskutueshme dhe kthehet në një legjendë. Sipas disa historive, murgjit nga Republika Domenikane e sollën lojën në Kinë. Sipas disa tregimeve të tjera, ruleta u shpik nga romakët e lashtë. Megjithatë, historia e parë e dokumentuar për ruletën vjen nga Franca në 1657, kur matematikani Blaise Pascal u përpoq të zbulonte një makinë me lëvizje të pafundme. Forma aktuale e ruletit e ka origjinën në Francë në 1796.

Fillimisht, e kuqja përdorej për 0 dhe e zeza për 00, por kjo është bërë mjaft konfuze dhe që nga shekulli i 19-të, jeshile është përdorur për këto fusha. Kishte dy ruletë në atë kohë, me 0 dhe me 00, por kjo u ndryshua nga Francois dhe Louis Blanc në 1842.

Në atë kohë, ruleta filloi të përhapet me shpejtësi, në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara. Kur loja u ndalua në Gjermani, Monte Carlo ishte vendi me më shumë aktivitet kur bëhet fjalë për ruletën. Elita evropiane mbeti atje, zhvillimi i ruletës me një zero filloi pikërisht këtu, ndërsa ruleta me dy zero u përhap në të gjithë Shtetet e Bashkuara, veçanërisht në Las Vegas. Deri në mesin e shekullit të 20-të, Monte Carlo dhe Las Vegas kishin të njëjtin funksion, ishin qendra e argëtimit të lojërave të fatit, secili në pjesën e tij të botës, më saktë në Evropë dhe SHBA. Sidoqoftë, në vitet shtatëdhjetë të shekullit të kaluar kazinotë u bënë kaq të përhapura dhe që nga viti 2008 loja u bë e disponueshme në të gjithë botën, përfshirë online kazinotë.

Variantet e Ruletës

Në ditët e sotme, ka shumë variante rulete të disponueshme për lojtarët. E gjitha varet nga kazinoja dhe oferta e saj. Në çdo rast, ekzistojnë vetëm dy lloje të rrotave të ruletit, evropiane/franceze dhe amerikane. Këta janë edhe emrat e dy varianteve klasike dhe më të njohura për të cilat do të japim më shumë informacion.

Ruletë evropiane/franceze

Nuk ka asnjë ndryshim të madh midis ruletës evropiane dhe franceze pasi ruleta evropiane bazohet në thelb në ruletën franceze. Ruleta franceze është versioni nga i cili të gjitha variantet e ruleve kanë origjinën që nga momenti i origjinës së tyre në Francë në shekullin e 18-të. Fjala “ruletë” vjen nga gjuha franceze dhe do të thotë një rrotë e vogël. Qëllimi i ruletës është gjithmonë i njëjtë, të përpiqesh të gjesh se në cilin numër do të ulet topi pasi të rrotullosh timonin.

Ruleta evropiane dhe franceze ka gjithsej 37 xhepa, nga 0 (përfshirë zeron) në 36. Numrat nga 1 deri në 36 janë me ngjyrë të kuqe dhe të zezë dhe zeroja është jeshile. E vetmja gjë që ndryshon midis ruletës franceze dhe asaj evropiane është se frëngjishtja është në frëngjisht dhe paraqitja e tabelës është paksa e ndryshme.

Një tjetër gjë që është e ndryshme është se ruleta franceze ka disa rregulla të shtuara që kanë një efekt në shanset dhe pagesat.

Rregulli i parë në Ruletën Franceze quhet “La Partage” që do të thotë të ndash. Kur bëni një bast të jashtëm dhe topi ulet në zero, ju merrni gjysmën e bastit tuaj, që është një avantazh i madh për lojtarët.

Rregulli tjetër është “En Prison”, që do të thotë nëse bëni një bast të jashtëm dhe topi bie në zero, ju jepet një mundësi për të zgjedhur nëse do të ktheni gjysmën e bastit tuaj (La Partage) ose do të bëni të njëjtin bast përsëri.

Ruletë Amerikane

Ruleta amerikane ka 38 xhepa në timon, ndryshe nga ajo evropiane me 37. Ky është në fakt ndryshimi kryesor midis këtyre dy varianteve. Përveç një zero (0), ruleta amerikane ka një tjetër xhep të dyfishtë zero (00). Të dy këta xhepa janë të gjelbër dhe zvogëlojnë mundësinë që topi të godasë numrin e zgjedhur të lojtarit.

Një ndryshim tjetër është paraqitja e timonit, numrat nuk janë në të njëjtin rend, dhe gjithashtu paraqitja e tabelës është paksa e ndryshme për shkak të “zeros së dyfishtë”. Në çdo rast, të dyja kanë të njëjtat rregulla, përveç dy rregullave që janë unike vetëm për Ruletën Franceze.

Rregullat dhe Strategjitë e Ruletës
Roulette casino game

Rregullat e Ruletës

Rregullat bazë të ruletit janë shumë të thjeshta dhe mund t’i mësoni në 30 sekonda. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të vendosni një bast, të rrotulloni timonin dhe të prisni për një fitore. Për të filluar të luani, thjesht ndiqni këto pesë hapa:

 • 1.Hapni variantin tuaj të zgjedhur të ruletës në kazinonë tuaj online
 • 2.Zgjidhni bastin tuaj dhe fushat në të cilat dëshironi të bastoni (në seksionin më poshtë, mund të mësoni për llojet e basteve të disponueshme)
 • 3.Rrotulloni timonin
 • 4.Në varësi të vendndodhjes së topit tani, ju fitoni ose humbni bastin tuaj.
 • 5.Kontrolloni fitimet tuaja në tabelën në të djathtë.

Llojet e basteve të ruletës

Rrota e ruletës evropiane është e ndarë në 37 xhepa, me numra nga 1 deri në 36 dhe zero, ndërsa ajo amerikane është e ndarë në 38 xhepa, me numra nga 1-36, 0 dhe 00. Gjysma e numrave janë e kuqe, gjysma tjetër është e zezë, përveç fushave 0 dhe 00 të cilat janë jeshile. Këto janë numrat dhe ngjyrat që përbëjnë bazën e vetë lojës. Përveç kësaj, ekziston një top që bie nga lart dhe ndalon në një numër ose ngjyrë kur shpejtësia e timonit zvogëlohet. Në varësi të vendit ku bie topi, ju ose fitoni ose humbni. Gjëja e rëndësishme që duhet të dini është se nëse topi bie në 0 ose 00 (në ruletën amerikane), kazinoja merr të gjithë fitoren – përveç nëse keni luajtur saktësisht në 0 ose 00.

Ekzistojnë dy koncepte të rëndësishme kur vendosni bast, është të zgjidhni nëse do të bëni një “bast të brendshëm” ose “bast të jashtëm”.

Brenda basteve

Bast i brendshëm do të thotë që ju vini bast në një numër, qoftë ai një numër i vetëm apo një kombinim. Ka disa baste të ndryshme të brendshme që mund të bëni, dhe më poshtë mund të lexoni për ato më të njohurat.

 • Bast i drejtpërdrejtë – Bast vetëm në një nga numrat në timon. Nëse topi bie në atë numër, ju fitoni. Çdo bast direkt paguan 35:1.
 • Ndarja e numrit – Ky është një bast që bëni midis dy numrave që janë ngjitur, qoftë horizontalisht apo vertikalisht. Praktikisht ju e vendosni çipin midis këtyre numrave dhe fitoni nëse topi bie në cilindo nga këta numra. Pagesa për një bast të ndarë është 17:1.
 • Bast këndor – ky është i ngjashëm me bastin e ndarë, por në vend të dy numrave ju vini bast në 4 numra. Katër numrat duhet të “prek” d.m.th. për të formuar një katror. Pagesa për këtë bast është 8:1.
 • Bast në rrugë – Vendosja e një basti në një rresht të tërë horizontal me tre numra. Për shembull, 1,2 dhe 3; ose 4, 5 dhe 6. Nëse topi bie në cilindo nga këta numra, pagesa juaj është 11:1.
 • Bast linje – Ngjashëm me bastin e rrugës, por me një bast linja ju vini bast në dy rreshta me tre numra. Numrat duhet të jenë në dy rreshta të njëpasnjëshëm, për shembull, 1-6 ose 4-9. Nëse topi bie në cilindo nga këta 6 numra, pagesa është 5:1
 • Basti i shportës – ky është një bast në numrat 0-1-2-3. Nëse vendosni një bast në cilindo nga 4 numrat e parë dhe topi bie në cilindo, pagesa është 6:1.
Rregullat dhe Strategjitë e Ruletës
Roulette

Baste të jashtme

Bastet e jashtme janë ato që vendosni në anët e tabelës kryesore me numra. Duke vendosur baste të jashtme, ju nuk vini bast vetëm në numra, por vini bast në ngjyrë ose kolonë, etj. Pagesat janë më të vogla, por bastet e jashtme janë një mënyrë më pak e rrezikshme për të fituar.

 • Bast në ngjyrë – Ky është një bast që vendosni kur vendosni të vini bast në të kuqe ose të zezë. Kjo do të thotë se pavarësisht nga numri i topit, ju paguheni nëse ngjyra e xhepit është e njëjta me të cilën keni vënë bast. Pagesa është 1:1.
 • Bast në çift/tek – ju jeni duke vënë bast nëse topi bie në një numër çift apo tek. Pagesa nëse fitoni është 1:1.
 • Bast në të lartë/të ulët – numrat midis 1-18 konsiderohen “të ulëta” dhe numrat midis 19-36 janë “të lartë”. Me këtë bast, ju jeni duke vënë bast nëse topi do të bjerë në një numër të ulët apo të lartë. Përsëri, pagesa është 1:1.
 • Bast në kolonë – Duke qenë se tabela e ruletës ka tre kolona, ​​secila me dymbëdhjetë numra, ju vini bast në çdo kolonë me dymbëdhjetë numra. Nëse ndonjë nga numrat në atë kolonë është vendi ku ul topi, pagesa është 2:1.
 • Bast në dhjetëra – Ky bast përfshin dymbëdhjetë numra, por në rend të njëpasnjëshëm. Për shembull, mund të vini bast në numrat e parë dymbëdhjetë (1-12), dymbëdhjetë numrat e dytë (13-24) dhe dymbëdhjetë numrat e tretë (25-36). Çdo duzine paguan 2:1.

Strategjitë e Ruletës

Duke pasur parasysh kompleksitetin matematikor, ruleta ka tërhequr gjithmonë matematikanët dhe analistët. Strategjitë që garantojnë 100% sukses po kërkohen vazhdimisht për ruletën. Deri më tani, askush nuk ia ka dalë, por shumë janë afruar shumë. Megjithëse nuk ka garanci për sukses 100%, disa strategji janë më fitimprurëse se të tjerat.

Strategjia Martingale & Strategjia e kundërt Martingale

Ka teori të ndryshme se si të fitosh duke përdorur një strategji të caktuar. Më i famshmi është sistemi Martingale. Me pak fjalë, sistemi rrit shanset për një fitore të madhe duke dyfishuar bastet sa herë që humbni. Formula Martingale pretendon, bazuar në teorinë e probabilitetit, se pas një numri të caktuar raundesh probabiliteti rritet dhe se pas shumë raundeve të humbura ju do të fitoni një dhe do të rifitoni paratë e humbura.

Lojtarët që përdorin këtë strategji ju këshillojnë të jeni të durueshëm dhe të vazhdoni të dyfishoni aksionet tuaja edhe pasi të keni humbur shumë herë, pasi formula ka treguar se përfundimisht mund të fitoni përsëri bastet e bëra dhe të fitoni disa para.

Strategjia e kundërt Martingale, siç sugjeron emri, është e kundërta e strategjisë Martingale që sapo shpjeguam më lart. Kjo do të thotë që në vend që të dyfishoni bastin tuaj sa herë që humbni, ju dyfishoni bastin tuaj sa herë që fitoni.

Strategjia D’Alembert & Strategjia e kundërt e D’Alembert

Strategjia D’Alembert është më e mira kur përdoret në baste me para çift, si për shembull të luash lart/të ulët, çift/tek ose kuq/e zi. Është një strategji me rrezik të ulët, kështu që ju mund të mos fitoni ose humbni shumë, por në çdo rast, përpara se të zgjidhni një strategji, duhet të vendosni se sa jeni të gatshëm të humbni.

Me këtë strategji, basti juaj i ardhshëm varet nga rezultati i të mëparshmit, por për të dyja rezultatet, rritja ose zvogëlimi është me 1. Për shembull, nëse fitoni, ju ulni bastin tuaj me një. Kur humbisni, duhet ta rrisni bastin tuaj me një. Nëse keni aq fitore sa humbje, fitimi do të jetë numri i basteve që keni fituar.

Me strategjinë e kundërt D’Alembert, ju rrisni bastin tuaj me një pas fitores dhe ulni bastin me një pas humbjes. Nëse keni aq fitore sa humbje, do të jeni në minus nga numri i basteve që fitoni. Pra, strategjia e kundërt D’Alembert është fitimprurëse vetëm kur jeni në një drejtim fitues.

Strategjia e Fibonaccit & Strategjia e kundërt e Fibonacci

Kjo strategji bazohet në sekuencën popullore të numrave Fibonacci, ku numri tjetër që merrni është i barabartë me shumën e dy të mëparshmeve, duke filluar me 1. Pra, sekuenca shkon kështu: 1 – 1 – 2 – 3 – 5 – 8 – 13 – 21 – 34 – 55 – 89 – 144 – 233 – 377 – 610 – 987 etj. Kjo strategji përdoret edhe kur bëni baste me ngjyra, ose çift/tek ose lartë/të ulët, ku shanset për të fituar janë 50:50.

Duke ndjekur këtë strategji, ju duhet të rrisni bastin tuaj me numrin tjetër në sekuencën kur humbni. Kur fitoni një bast, duhet të tërhiqeni dy numra në sekuencë. Kjo strategji është një nga më të sigurtat, por nuk do t’ju fitojë shumë.

Me strategjinë e kundërt Fibonacci bëni të kundërtën. Nëse fitoni, duhet të rrisni bastin tuaj me numrin tjetër në sekuencë. Nëse humbisni, bëni dy hapa prapa në sekuencë.

A mund të mashtroni në ruletë?

Shumë i shohin sistemet si një mënyrë për të fituar me mashtrim, edhe pse kjo është thjesht një metodë matematikore që jep një probabilitet të ulët për të fituar. Teoria është vetëm teori, dhe sistemet matematikore kërkojnë që ju të keni pasuri të pakufizuar. Shumica e lojtarëve me sens të shëndoshë qeshin me mendimin se mund të mashtrosh ruletën dhe në parim, nuk mund ta manipulosh në asnjë mënyrë. Megjithatë, ju mund të eksperimentoni me strategji të ndryshme argëtimi për sa kohë që jeni të kënaqur me bastet.

Si pjesë e “mashtrimit” klasik të ruletit, janë bërë përpjekje të ndryshme ndër vite për të llogaritur se ku do të ndalet topi. Kishte lojtarë që shpikën disa instrumente për të manipuluar ruletën, por ato u zbuluan, ashtu si përpjekja e famshme për të mashtruar automatët. Nuk ka ende asnjë mënyrë për të mashtruar që nuk do të zbulohej nga kazinotë shumë shpejt.

Këshilla për të luajtur ruletë

Pasi të keni lexuar gjithçka që duhet të dini për ruletën dhe jeni gati për të luajtur, ne ju ofrojmë disa këshilla dhe

Vendosni nëse dëshironi të fitoni më shumë më pak herë ose të fitoni shuma më të vogla më shpesh
Edhe pse nuk ka asnjë garanci për të fituar, provoni sistemet e internetit ose metodat tuaja
Gjeni një kazino që ofron ruletë online me një tregtar të drejtpërdrejtë – do t’ju japë një përvojë edhe më të mirë Zakonisht, mënyra më e mirë për t’u argëtuar në ruletë është të bëni atë që ju thotë “intuita juaj”.